Tuesday, November 12, 2013

rogol minda



Puisi untukmu sayang,


.." Masih terngiang ngiang
saat tika aku co-ba mengenalimu
saat itu kau
aku 
seperti tiada per-a-sa-aan
namun
ku gagahkan jua
berharap masih ada yang sudi
menemani
waktu tidurku
dengan mesej gurindam jiwa
untukku
untukmu
kau co-ba 
mengerti
merungkai
isi hati
walau baru sekilas kali
ketemu
di pinggiran kota
seangkatan kota london itu
setinggi Eíffel Tower
Namun
kau belum co-ba 
merobek hatiku
tatkala itu
karena
kau aku
sibuk berbicara
masih tersipu malu
merungkai 
3 kata itu
Ku gagahi
co-ba 
mengerti kareir mu
kau co-ba
mengerti
kare-ir ku jua
kau coba meruntun jiwaku
yang masih tersisi kekosongan
kau jua
merogol mindaku 
untuk co-ba tidak
mengatakan ti-dak

Kita menyolam cinta itu
di negeri Hang Tuah
di tempat sejuk 
di tempat panas
di tempat hujan kucing anjing itu

Kau merungkai hati
aku jua
co-ba 
mengenalimu lebih jauh
bukan setakat hari ini
namun
untuk hari tua kita bersama

Ku impikan kau
di sisi 
setiap malam
co-ba bermain rambutku
memeluk erat pinggangku
memberanikan 
ciuman istimewa itu
ku idamkan.
untuk selami
sulami
cinta kita ber-dua
walau
kerap ku impikan 
tidur malamku
disisimu 
wahai sayangku.

walau bintang duri 
sekalipun
akan ku co-ba 
menjaga hatimu
menjaga nyawamu
menjaga semuanya
mengenaimu
mengenaiku
mengenai kita ber-dua


karena,kau aku jadi satu
tika saat kita bersama 

Bintang
mengertilah
moga Tuhan senantiasa memeluk cinta kita
berdua
hingga ke arah yang kita co-ba laksanakan
moga hari tua kita kelak
bahagia disamping cicit cicit comel
moga hari tua kita kelak
kita bersama menghirup air starbuck
bercicahkan biskut tawar.

        Syazana 13.11.13 suatu malam
---------------------------------------

Puisi ungkapan rindu




One word-----> BERHABUK

'"Habuk kata kata di blog sendiri ,tak mampu utk aku simpankan disini"

bersisa cuti semester sementara baki perjalanan bakal bergelar seorang guru tengah berdetik laju.
baru saja sebulan lalu,majlis makan makan.

untuk merai kejayaan semua students yang bergelar dekan.
dan Alhamdulillah. it should be for my mom and dad!

nah,nak throwback jugak even bukan di instagram skrg ni.ehehe!

Fasha, my super duper gila gila partnermate


Gadis and jejaka

Bersama gadis2 dan jejaka tesl



goes to us.
same with us.

                      Au revoir for all of us!
ada rezeki, kita jumpa di kota london  atau United Kingdom ye:)


----------------------------------------------------------------------------------------------

PART B:


percutian yang sgt di impikan sehingga sekarang.

"andai bisa,ku cepatkan waktu berputar.
gayanya seperti sang mantan meminta sang pengemis di selekoh tajam
yang mula membibitkan rasa CIN-TA
namun
disebalik itu semua
pasti ada sesuatu yang bisa
merobek jiwa yang lara
I-T-U.." -syazana13.11.13,Denai Alam

inginkan sang bayu menjengah badan
ketika saat mata mula dibuka
angin pagi menyingsing di tirai kamar
ku robekkan hati
menyingkap erti makna ketenangan
namun 
kurebahkan diri
dan kusedari
ada sekujur badan sasa disisi
memeluk erat dia
seakan mengerti kepuasan ku
aku masih meronta
mengimbau kenangan malam
menjengah diminda
saat tika kita bersama
menyulam kasih dan cinta
dan
saat itu
baru aku sedari
tiada setanding cintamu padaku
sedetik nafasmu
kurasakan seperti suatu nyawa
yang C-O-B-A
merogol  mindaku.
aku dan kau
saat indah
kita berdua.

-Mekbungo 13.11.13-

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

the end.sambungan diatas.


Wednesday, August 28, 2013

Cabaran menjadi budak tesl

Assalamualaikum utk readers2 cik nanna ni haa.

apa khabar?
sihat tak?

kali ni cik nanna nak share something.
kata orang tua2,
" Biar lambat asal selamat"

sebenarnya, cik nanna tgh pening duk siapkan assignment.
kena construct listeting test utk ipg students ni haa.

any idea / any link yang korang tau?

sebenarnya nak jadi cikgu ni bukannya senang.macam2 korang kena buat.
sape ckp jadi tesl students senang?
kerja kitorang asyik presentation jeeeee
siang malam pagi petang.
*eh.over pulak.haha

okay. so, nak mintak tolong utk kwn2 yang sdg belajar dkt ipg.
tgok example question dorang.
Mr google tak berapa nak membantu sgt cik nana.

so, sementara nak siapkan assignment ni,cik nana luangkan masa dengan anak buah cik nana ni ha.
kekadang seronok jugak jaga budak kecik.
tapi.

lama2 mencabar jugak laa. 
nak siapkan kerja depan laptop, anak buah dtg mengacau.

so, tak tau la cemaner agaknya dah ada anak nanti.
time ummi tgh siapkan assignment , anak ummi kena behave tau.pergi dekat abah and kacau abah.
*eh. haha.[ this one is just my dream]

utk abah pulak, tolong ummi siapkan assignment ni ha. hehe.

okay then,
utk adik2 yang dah nak sambung belajar tu,
selamat belajar.
selagi boleh belajar,belajarlah.
make your parents proud!

and utk kwn2 cik nanna especially student BE101 tesl semester 5,
good luck for being the final year student & sometimes we might not expect that previous and future not same like just now.

so, sambil google tu, fikir2 nak sambung belajar kat mana.
peluang banyak tp mcm mana nak attract org utk amik kita?

your pointer, your achievement and also your DU'A.

"setiap kata kata itu adalah doa"








Tuesday, August 13, 2013

Spread to others.

SPREAD LOVE. PART #1



Sometimes what we thought 

of others feelings and thoughts
 
are actually just our thought.

If it is good , Alhamdulillah.
 
Go on. Pray for them
 
If it is not, muhasabah.
 

Pray for every of us

We can never feel calm
 
And happy if we never know
 
How to be happy and pray
 
For others happiness.


When people talk, listen.
Good ones, take it.
Bad ones, throw it away.
But never let strangers
 
Make you do what
Is actually doesn't
Define "YOU"


If what you do give harm to others,
Stop.
 
If what you do benefits people,
Closer to the one up there,
 

Maybe not everyone,
But there are people out there
 
Whom we can share goodness
They need it



Untuk mentarbiyah diri adalah pada waktu yang sama, kita cuba sebaiknya berdakwah.
 
Walau sekecil zarah.
 
Ia masih kebaikan.
Tak sempurna
 Tapi moga baik je sampai pada semua


Go on.


Allah is ar-rahman
 
Allah is Ar-Rahim

O Allah protects us from
 

Any bad feelings in ourselves
 
Bad thought towards others
 
Bad thought towards things around
Spread positive vibes,
Even not everyone will
Like it . But remember,
Life is not about what people
Want us to be. 


Kalau tunggu sempurna,
Tiapa apa yang dapat disempurnakan.
Kalau tunggu semua puas hati,
Tiada apa yang kita buat benar dari hati.


"Bila bertembung kehendak Allah dengan manusia, pilih kehendak Allah."

Hari raya oo!



Salam untuk semua readers2 kekna!

Disebabkan hari raya yang mulia, masih lagi berada di kampung halaman sementara kawan sekuliah yang lain tgh khusyuk belajar,
kekna nak menaip sikit la dkt blog kekna.

almaklumlah.bersarang sangat habuk habuk dekat belog kekna.*hikhik


so, well:

SOALAN PERTAMA: how's your EID?

best tak?
mesti best kan. dapat duit raya, jumpa sanak sedara, makan makan.wahhh!

tapi kalau kekna,tahun ni raya kekna lain mcm sikit.
tp kekna happy.

ye laa. pagi2 raya dah dpt duit raya.
nak tahu sape bagi?ermm. adalah.. (y)

*poyo je kekna ni.

tapi utk awak , thank you atas duit raya y awk kasi kat saya.
Tahun depan kalau boleh, nak lagi. *hihi.(gurau je la!)

Raya pertama hingga raya kelima,
kekna terpksa ulangalik dari rumah ke kampung.
disebabkan banyak sgt programme.nak stay dkt kampung,anak beranak kekna ramai so kita ulang alik sajo!

okay, kekna tahun ni tema baju sendiri color kuning.
lagpun family kekna taksuka bertema tema.
kata mama "TAK MAU LA TEMA. ABAH BUKANNYA NAK PUN".

tapi sebenarnya kekna nk jugak try sekali pakai baju raya color sama.cantik je kalau dlm gambar. haha

OHH.tidak dilupakan juga,
kekna bnyk pergi majlis wedding raya ni. taktau la kenapa bnyk sgt invitation tp seronok.

tengok wedding kwn2 & sedara.
yang kahwin ramai pulak muda muda..alahai. kekna xtau la bila pulak turn kekna.takpe.*sabar tu penting.

sempatlah kekna nak bersedia segi mental & fizikal kalau dah masuk alam rumahtangga nanti.

kata ayah. "awak dah lepas sorga ayah. lepas ni awak kearah sorga satu lagi. "- berat tu pengorbanan jadi isteri.
*mintak2 kekna dpt jadi yang terbaik utk si dia . *eh.(gatal ni!haha)

hihi.okk.
kita stop cerita dekat sini ye.

kekna nak share satu picture raya.
satu je.

*ini hero hero kekna.
yang baju purple tu adik ke4 kekna-->Hafiz.umur dia 18 tahun .
yang baju biru tu adik kekna ke5---> fadil. form  3 

salam aidilfitri dari kekna sekeluarga.
:0

Wednesday, June 12, 2013

Vacation with besties. 4-6/6/2013





Random pick from view.

Assalamualaikum semua,
 Masha Allah. dah berhabuk habuk dah rupanya sesawang belog saya ni ha.. *lama tidak menjenguk ni la akibatnya.

MAAF. sebab?
-->sebelum ni busy sikit., maklumlah bila dah habis paper utk semester 4 ari tu, terus balik kedah ikut cik anna kita ni haa. lpas tu pergi langkawi konon konon nak tenangkan fikiran kata kami. hahaha. 

tapi sebenarnya, banyak pulak cerita nk dicerita dkt sini, tapi sabar la, mungkin sikit je yang dpt dicebis dlm belog ini. yang lain, kemudian hari la jawabnya ye? hihi

"Kadang kadang, kita merasakan dunia ni terlampau jauh untuk kita gapai walhal sebenarnya hakikat itu mungkin tipis kerana jauh sekali kita mungkin dpt menggapai dunia jika kita berusaha"

banyak sgt masalah sehingga saya tak mampu utk bersuara tp hakikatnya, saya mampu merasa setiap inci masalah. tp dgn kesabaran, in shaa ALLAH, saya setia bersabar.

ohh yaa,. dah nak masuk semester 5 dan lepas tu dah masuk sem6,. cepat je masa berlalu dan tak lama lagi dah nak graduate. tapi.. ini yang masalah ni.

kena fikir nak practical dkt sekolah mana,
nak further degree dkt mana..

most of my friends katanya nak further dkt overseas. Haneez nak further dkt UK, fasha pulak dkt australia. and ramai juga yang dah tunggu masa terus fly.. dan saya? saya menanti dimana arah tuju untuk hidup saya. moga Allah permudahkan jalan untuk saya terus memilih.

sebenarnya, tak salah kalau nak further dkt malaysia . sebab tak kurang sama pun dgn overseas. cuma, mungkin ramai yang inginkan pengalaman. and yes, experience will teach us how to survive in our life! indeed as well.

Kalau boleh, saya nak dekat. senang sikit :) 

___________________________________________________________________

ohh. I mostly forgot about MUET. yes, bulan 7 pergi ambik muet dkt ASWARA. nervous jugak sbb mostly ramai bertanya kenapa amik dkt bandar? why dont you choose luar bandar? tapi actually buka saya nak tp bila dah semua tempat full, I need to. tak pe laa. kita buat yang terbaik and hope dpt band 4 keatas. wish me luck ye guys!

ohh. besides that,
nak promote sikit page our collection; dqiescollectionstore [INSTAGRAM], D'Qies Collection [FB].
* ada skirt, blouse, dress, shawl, hijab, and all for hijabisters. yang pasti semuanya menutup dan senang di suai padan utk koleksi schopaholic!:) 
* nampak gaya up sikit la income sbb jadi manager advert and part time model for this collection. hahaha. *gelak jahat

_____________________________________________________________

how's langkawi?
actually seronok sbb even berdua, tp kami enjoy. takde istilah "krik krik" even we all girl. haha
 day first, terpaksa mencari cari dimana letaknya tempat yang kami book.
day two, enjoy sbb dpt lihat keindahan pulau, makan makan, enjoy., haha
day three: berat pulak hati nak tinggalkan langkawi. and berat jugak hati sbb beg makin berat gara gara shopping :)

*hope to see the island again. in shaa Allah.

_____________________________________________________________________


Monday, May 13, 2013

Blow the light of the candle or, Im just dreaming off?


Assalamualaikum. testing 1.2.3

ehem.. hai. Nama saya, Nursyazana Bt Mohd Asaari. diberikan oleh ibu bapa tercinta, Encik Mohd Asaari dan Puan Suriati.

Umur saya? mestilah muda. *hihi.(20TAHUN) *jerit kekuat

Post kali ni special utk diri saya, utk keluarga tercinta, dan sahabat sahabat tersayang:)

Tak terkira banyaknya yang wish birthday utk saya di facebook, twitter, call, text and so on.
*kira mcm artis pulak?haha. tak la. tak leh lawan Dena Bahrin, Irine Nadia, Maria Elena tu haa.*kikiki

terima kasih utk semuanya ye.
alhamdulillah setelah bertahun tahun tak dapat celebrate birthday bersama family,tahun ini, sempat jugak balik rumah.

tapi, abah tak balik sebab terpksa bekerja and adik pula tgh camping.
plg sweet dari abah tadi,abah call pukul 11.15pm(130593)

ABAH: ASSALAMUALAIKUM. nana sihat ?dah pergi klinik ?
ME: wasalam. okay je bah. batuk ngn selsema je ni. esok la kot pergi klinik.*nak sedapkn hati abah.
Abah: maaf la abah lambat wish birthday. "SELAMAT HARI JADI NANA,ANAKKU SAYANG. BE A GOOD DAUGHTER OKAY. I LOVE YOU SO MUCH"
ME: thank you dad! you are the great daddy that I have in this world. mana kek nya?
ABAH: haha. kito g mall deh esok nnti abah kelik
Me: haha. bereh .ore toksey hadiah.cuma nk ckp terima kasih sbb besarkan nana smpai skrg:)
ABAH: sama2 sayang.. 

*sweet tak daddy kita? He is a great father that I have. and he also is my superhero, superdad for me!

Mama kita pun sweet jugak. she is my strength. I LOVE YOU MOM.

to my all friends, sorry tak dpt screen capture all your wishes dkt belog nana. banyak sgt.
tapi. Im promise Iwill remember all the wishes.
da tu yang wish:
-SEMOGA PNJANG UMUR & MURAH REZEKI
-JADI ANAK YANG SOLEHAH
-JADI PELAJAR YANG CEMERLANG DUNIA DAN AKHIRAT
-CEPAT DAPAT JODOH*yang ni mcm ermm. haha. nth la.. ameenkan je.
-bahagia sentiasa

*ameen yarabbal alamin.

dah masuk 20an ni, kena lah matured.
baru orang akan ckp sesuai dgn umur:) idok gitu ko?hihi

sebenarnya,
bila dah masuk 20,my wish is:
I want to list 100list after 20an.
so, in shaa Allah what I want I want to achieve and make it true. ameen.
*samasama doakan nana ye:)

actually, last year, Im celebrated my birthday with friends dkt genting pulak tu. haha
so,this year,kena ubah la. dgn family pulak:)

Im quite berangan juga when my friend asked me "Nanna, apa yang nana nk time birthday nana?"
Me: I nak candle light dinner then konon2 bawah pokok kelapa tetiba jatuh buah kelapa atas kepala.haha.

actually. Im looking CJ7 punya patung besar tu ha. sejak 2010 lgi. tapi xjumpa pun sampai skrg, Time mcm ni baru fefeling nk rasa org kasi. haha. *kunun je ni. last2 cj7 xda sbb limited dah .so, kena tukar bear lain ah .sobsobss

Mungkin cik amanina nak kasi something tme on the phone dgn dia td:) hihihi(mungkin je. )

untuk farhanah fauzi, nur amanina and yang saya tak sempat nak listkan, terima kasih:)

"HADIAH PALING BERMAKNA UNTUK TAHUN INI IALAH:
UCAPAN DARI KELUARGA TERCINTA, SAHABAT TERCINTA DARI DEKAT MAHUPUN JAUH SERTA KAWAN2 ". NANNA1305

untuk yang berada dkt overseas, thank you wish. especially my friends:
-afiq
-ajje
-kak sara
-abg ijat
-abg adam
-kak honey
-fara saupi

untuk uncle2 & aunty2:
-abg kal
-kak amina
-qis
-yuyu

tq semua.

untuk family tercinta:
-abah
-mama
-along
-kakwani
-mat
-fadil-
-and adik yang tgh camp.

thank you juga.

dan untuk awak.

"sebenarnya tak kira awak wish bila pun.tapi janji awak ingat saya."

cebisan gambar2 130513 and gambar sebelum2 ini.
 

*ni gambar abah dgn mama kita. dorang mmg comel!:P)










*sempat tau snap picture dgn kimono barru:) 
hihi.
130513 will be the most memorable day for me.
In shaa allah.
*credit to hafiz,my photographer xbertauliah.haha
with love,
nannashazhana.





Friday, May 10, 2013

Your mother is always with you:)

This post is to my beloved mother, Madam Suriati Haji Daud : for Mother's day wishes.



Post kali ini, mungkin tulus ikhlas dari anakmu yang jauh diperantauan.

Mama,
First thing first, Thank you sbb lahirkan nanna di dunia ini pada 13 May 1993.
Maybe Im the one who always makes you hurt for this while.
dekat 20 tahun nana lahir didunia ini,

without your pray,I will not success like this now;.

Teringat masa kecil,
susah mama besarkan kami 6 adik beradik.susah senang kita semua kongsi bersama.
tiada apa yang dpt di ucapkn selain terima kasih utk mama!

Mama tak pernah berputus asa dan tak pernah kenal erti jemu melayan kerenah kami.
dan disudut hati kecil mama,
mama tak pernah berkecil hati untuk kami.

UPSR, PMR, SPM DAN UNIVERSITY,
kalau time exam2 besar mcm ni,
mama akan selalu solat hajat, baca yaasin serta bgi support utk kami anak beranak.
mama tak pernah lupa utk mendoakan kejayaan kami semua selepas solat.

teringat ayah pernah tegur. "Mama pergi mana tu?
mama: Nak g solat dhuha jap untuk anak kita.
* sedih pula teringat perkara mcm ni.
Allahuakbar. besar pengorbanan mama kepada kami.

setiap kali time kami semua pulang kerumah untuk bercuti panjang,,
mama mesti menanyakan masakan apa yang nak masak. means our favorite.

*setiap hari jumaat(weekend) msti kami makan sedap.
mama pernah ckp: "NANA LA yang masak. bukan selalu balik kan?"
Me: ma, kalau nana yang masak, bila nak merasa masakan ma? dah la sedap. kalah kedai tau! hahaha

mama sama comel je dgn saya. kecil kecil comel ore kelate kata.
hahaha. tapi tu la. kecil mama , dia seorang yang kuat dan tabah.
itu yang buat saya mesmerised sangat!

Beliau la mama saya, kawan ketika saya susahsenang, boyfriend saya, chef saya, kakak saya, abang saya
*pendek kata semua character mama boleh:)

untuk anda yang masih ada ibu, mama, umi, mommy atau mak,
appreciate your mom before lates.
Once they leave you, you will regret till die.
Nothing can change except you ask forgiveness from them,
thats ALL.
what makes them happy is,
your ATTITUDE,,YOUR SUCCESS AND YOU APPRECIATION TOWARDS THEM.
MAKE THEM HAPPY!

*SYURGA KITA TERLETAK DIBAWAH TELAPAK KAKI IBU.
"KEREDHAAN ALLAH TERLETAK PADA KEREDHAAN IBU BAPA"

I LOVE YOU MOM!
* DONT LEAVE ME. AND YOU ARE MY SUPPORT . I LOVE YOU WITH INFINITY.
                                     *RAYA 2012
                                            *macam tak berkait pun picture ni:0
                                                     
*ni la gambar mama kita. :) comel macam kita kan?
I love you mom!


Sincerely,syazana, your daughter.

Wednesday, May 8, 2013

"How do I know If I am with the right person?"


ARE YOU WITH THE RIGHT PARTNER..???


During a seminar, a woman asked " How do I know if I am with the right person?"
The author then noticed that there was a large man sitting next to her so he said, "It depends. Is that your partner?" In all seriousness, she answered "How do you know?" Let me answer this question because the chances are good that it's weighing on your mind replied the author.

Here's the answer.

Every relationship has a cycle… In the beginning; you fall in love with your partner. You anticipate their calls, want their touch, and like their idiosyncrasies. Falling in love wasn't hard. In fact, it was a completely natural and spontaneous experience. You didn't have to DO anything. That's why it's called "falling" in love.
People in love sometimes say, "I was swept of my feet."Picture the expression. It implies that you were just standing there; doing nothing, and then something happened TO YOU.

Falling in love is a passive and spontaneous experience. But after a few months or years of being together, the euphoria of love fades. It's a natural cycle of EVERY relationship.

Slowly but surely, phone calls become a bother (if they come at all), touch is not always welcome (when it happens), and your spouse's idiosyncrasies, instead of being cute, drive you nuts. The symptoms of this stage vary with every relationship; you will notice a dramatic difference between the initial stage when you were in love and a much duller or even angry subsequent stage.

At this point, you and/or your partner might start asking, "Am I with the right person?" And as you reflect on the euphoria of the love you once had, you may begin to desire that experience with someone else. This is when relationships breakdown.

The key to succeeding in a relationship is not finding the right person; it's learning to love the person you found.

People blame their partners for their unhappiness and look outside for fulfillment. Extramarital fulfillment comes in all shapes and sizes.

Infidelity is the most common. But sometimes people turn to work, a hobby, friendship, excessive TV, or abusive substances. But the answer to this dilemma does NOT lie outside your relationship. It lies within it.

I'm not saying that you couldn't fall in love with someone else. You could. And TEMPORARILY you'd feel better. But you'd be in the same situation a few years later.

Because (listen carefully to this):

The key to succeeding in a Relationship is not finding the right person; it's learning to love the Person you found.
SUSTAINING love is not a passive or spontaneous experience. You have to work on it day in and day out. It takes time, effort, and energy. And most importantly, it demands WISDOM. You have to know WHAT TO DO to make it work. Make no mistake about it.

Love is NOT a mystery. There are specific things you can do (with or without your partner), Just as there are physical laws Of the universe (such as gravity), there are also laws for relationships. If you know how to apply these laws, the results are predictable.

Love is therefore a "decision". Not just a feeling.


Remember this always: God determines who walks into your life. It is up to you to decide who you let walk away, who you let stay, and who you refuse to let GO....!!!  



with my own experience right now, 

when my boy friends found his true one and then  the time being go fast as they met up together and skip the lecture even they know it will affect to their studies. but who cares?

so basically, people who indeed with love sometimes dont relief that they will do something that can make spoilt in the future and no one can help them instead they know it early.

"Better late than never " right?

but, siapa kita untuk menidakkan apa yang telah tertulis di buku hidup kita.
kita cuma mungkin hanya mampu bersuara tetapi,
kita tidak mampu menolak hawa nafsu yang bergelora tatkala zaman remaja dewasa ini.

tetapi, seakan akan terfikir, mengapa dan kenapa ianya berlaku?

untuk yang telah menemui the right person in their life,
semoga jaga hubungan sebaik mungkin.

remember,
A man goes to a sheikh and says: 
Oh sheikh, I’ve been married for year and I have kids but in the past few years I’ve noticed I’m not attracted to my wife any longer.

The sheikh starts to ask him why?
Has she gained any weight?

Man: No, she looks the same.

Sheikh: Did she get into an accident, did something deform her image?
Man: No, she looks the same.

So the sheikh asks: Do you have a hard time lowering your gaze when women walk past you? Do you have issues with pornography?

Man: Yeah, how did you know about that?

Sheikh: When you indulge in Haraam, when you fall in love with the Haraam, when you eat, sleep, and breathe in the Haraam, then the Halal becomes disgusting to you.




so, think more, when you fall in love with the Haraam, there's no such a thing what we called long lasting ora long what not.

mungkin sekarang kita tak nampak keburukannya, tetapi, there will be affect to your own family,own sister,own brother or maybe to your own keturunan nanti.

*aku pun bukannya baik sgt utk bercerita kesah ini. mungkin dulu ketika muda remaja aku juga pernah lalai dengan dunia.tp tiada manusia yang xpernah buat silap dlm hidupnya. dan mungkin apa yang berlaku dlm hidupku selama ini dpt menjadi pengajaran utkku utk jadi lebih baik dimasa hadapan:) 

sometimes we never expect something happens untill we learnt something from the accident:)

*mungkin yang sedang baca belog saya ini akan annoyed kan? maklumlah saya ni mcm angkat bakul sendiri je sedngkan dulu pun perangai nakal nakal. haha. well, meh sini nak jawab pertanyaan awak walaupun saya tahu sape yang sdg baca blog saya ni.
*kan ada traffic feed,boleh trace sape yang baca.hahha

jawapan: at least ,dulu kita ni sedar kita pernah silap kan?so, Allah s.w.t tu maha mengampun.maka bertaubatlah kita sebelum terlambat. 

jawapan: kadang kadang kisah lama jangan dipanjangkan. so, lepas apa yang berlaku , saya akan senang lupakan orang yang buat hidup saya ni tak tenteram or mcm serabutkan hidup saya. so, mungkin Allah s.w.t tahu apa yang aku tak tahu. *jangan risau, saya tak ingt awak semua yang pernah saya kenal dulu. kawan boleh dicari kalau org xsudi berkawan dgn kita. kan?

rasanya tu je jawapan saya. 
yang penting saya mampu berdoa agar yang membaca post kali ini, sedar akan apa maknanya hidup.

bukan kita mencari yang terbaik tetapi kita berusaha mencari yang terbaik didalam dirinya. -syaza(May2013)















Sunday, May 5, 2013

Pieces for a longer time didnt post . Glad to see everybody smiles!

Assalamualaikum,untuk sahabat lama dan mungkin untuk sahabat yang baru mengunjungi blog saya ini..

DEMAM PRU13 menyerang rakyat Malaysia. Dan semoga Kali ini, bakal pemerintah negara dpt memerintah secara telus dan adil serta tidak memutar belitkan fakta kpd rakyat.

Tak sabar rasanya nak pulang ke kampung halaman.
Tak sabar rasanya nk jumpa family.especially mama dan ayah.*nak hug and kisses for them!
Tak sabar rasanya nk jumpa adik2 ke sayangkan saya ni haa-->mat,fadil,adil

actually saya nak share bnyk Cerita but then disebabkan using iPad utk menaip blog,rasanya tak feel.haha.takpe.nnti saya sambung Cerita ni dkt entry lain ye?

2/5:birthday my beloved friend,miss farhanah .dah 20th dah dear.
So,disini meh saya nak wish macam2 kat awak!
Anna,
I know that I'm not a good friend for you.kadang kadang manusia sering buat silap.
Dekat 3years kita berkawan.
Susah senang kita bersama Walau kadang2 perangai masing2 lain bebenor.
Yang sorang timur,yang sorang utara
Tp semua itu bukan penghalang utk kita .
Saya tak cari kawan yang secantik siti aisyah,
Tapi saya mencari kawan yang boleh terima baik buruk saya dan sanggup nasihat saya.
Susah senang kita pernah lalui bersama.
Together,with the same place,I'm proud to be one of your friends.
And my wish is maybe same with others but,
I'll make it different.
To show my sincerity to be friends with you.
Hope you will be a good daughter,good muslimah,good sister and also good friends.
may allah bless you!ameen yarabbal alamin.

Sincerely,nannashazhana

*only both of us know what deep inside in our heart at all. Thanks you friend.

*this is the last week for my semester4.hoping that there will be a miracle for me. Hmm. Semoga usaha dan kerja2 yang saya telah buat selama ini membuahkan hasil . Ameen.
*my success is for my beloved fathers and mommy. They both deserved to see my success.without them,I will not be a success like today.thanks mom,thAnks dad!

Friday, April 26, 2013

It's not much of a life.



Today I dont feel like doing anything.

                                                               All along it was a fever
A cold sweat hot-headed believer
I threw my hands in the air, said, "Show me something,"
He said, "If you dare come a little closer."

Round and around and around and around we go
Oh now tell me now tell me now tell me now you know

Not really sure how to feel about it.
Something in the way you move
Makes me feel like I can't live without you.
It takes me all the way.
I want you to stay

It's not much of a life you're living
It's not just something you take – it's given

Round and around and around and around we go
Oh now tell me now tell me now tell me now you know

* I dedicated this song to all of you who already read my entry just now.

When the time begins.

Ohh yaa. pernah tak anda anda semua mengalami dejavu?
dejavu is something yang pernah kita alami tapi ianya berlaku lagi.

and yes, everyone will face this problem. 
why?
I dont have an answer because Im not a doctor. but, through research, this might be happen to all people's life.

*hope that all what happen in our life, there will be a way to settle this. why? because no matter happen. it doesnt change you at all. so, you is you!



There will be "Nothing great comes easy".




Bagi gua, orang persimis akan nampak kesukaran di dalam setiap peluang. Dan orang optimis pula akan nampak peluang di dalam setiap kesukaran" - Winston Churchill

Cuba anda bayang kan. Kalau korang kata hubungan tu banyak halangan sebab tidak direstui, then ada itu bermaksud anda patut bercerai bila rumah tangga dilanda badai dan ombak?



*ohh. maka bermulalah sarksatik sarkastik cinta disini:)

Hubungan banyak halangan sebab Allah tak nak bagi anda dapat dosa.
Ada certain ketika yang kadang kalau anda buat la macam mana pun anda tetap tak boleh selamatkan hubungan korang. Korang jumpa mak mertua bincang elok-elok, juga kaunseling bincang dalam-dalam. Jumpa isteri bincang lembut-lembut. Semua nya tak jalan.

Tapi korang still tak nak putus asa. Korang still sayangkan hubungan ni. So, korang paksa supaya ianya berjaya. Tapi since korang paksa, semuanya jadi makin teruk. Time nak jumpa suami isteri, kereta accident. Time nak beli hadiah untuk isteri, kena saman. Time nak masak untuk suami, gas habis. Well, dalam hal ni, tak mustahil ianya adalah ujian semata-mata. Tapi tak mustahil juga yang ianya adalah hint bahawa hubungan anda telah hampir sampai ke penghujung dan akan diakhirin oleh takdir Tuhan.

But why Allah nak putuskan hubungan ni?
For those yang dah berkahwin, maybe sebab jodoh anda tidak lama. Maybe, selepas anda dapat anak, suami akan mula buat hal. Sebab itu lah Allah putuskan. Lebih baik janda tak ada anak dari janda anak satu kan? Dan bagi yang bercinta or bertunang, maybe anda masih jauh dan belum layak (Dari segi agama) untuk berkahwin. Sebab itu lah Allah putuskan. Mana la tahu kot-kot baru sebulan kahwin, si suami dah pasang baru. Ye tak?


Dan, juga tidak mustahil hubungan percintaan anda diputuskan semata-mata anda belum layak bercinta. Bila anda bercinta, anda mungkin membuat dosa. So, hubungan anda diputuskan melalui halangan dan tidak mustahil ianya akan disambungkan balik bila both of you guys dah bersedia untuk berkahwin.

Simple kan? And please, jangan fikir korang dah berkahwin 5 tahun dan bahagia, tahun ke 6 juga anda akan bahagia. Banyak masalah yang berlaku dan akan berlaku. Dan itu membawakan kita kepada halangan dalam percintaan, untuk menguatkan lagi perasaan.

Halangan dalam percintaan, untuk menguatkan lagi perasaan.

"Nothing great comes easy"
"Easy come, easy go"
"What worth, fight"

Pernah ke anda nampak businessman yang betul-betul kaya naik dengan mudahnya? No, most of them adalah dari keluarga yang miskin. Kalau tak miskin pun, dia mesti pernah jatuh bankrupt. Bankrupt pula dua tiga kali. Tapi at the end of the day, dia jadi jutawan. Why? Sebab dia usaha.

Macam tu la juga dengan relationship. Tak akan la sebab ada beberapa halangan, anda (Mostly girls) dah start fikir  untuk give up. Sikit-sikit give up. Sikit-sikit give up. Kalau dalam kehidupan biasa, kita nampak halangan dan kepayahan sebagai satu ujian untuk tengok kita punya kekuatan. Tapi kenapa bila it comes into relationship, halangan dikata sebagai tak ada jodoh?


*maka, fikir fikirkan, dan renungkanlah panjang panjang.

I just wanna feel the moment" Christina.



Assalamualaikum semua! I should update frequently my blog I thought. why? because only writing I can confess my feeling right now. I dont think all my status, my tweet can capture my feeling well:) 

ohh. before forgot, a very applause to myself and my team for win the best costume award during theathre on MPAJ last week. Alhamdulillah this is to our beautiful gorgeous lecturer, miss Soraya who always guide us . Thanks so much miss!

                                                           *moment when we are on the stage to take the hamper
                                         *lovely costume masters, Sis yan
                                    *sekitar selepas drama ending:) muka semua bahagia.


So, when the drama dah melabuhkan tirainya, maka berakhirlah malam malam yang menghantui hidup sebagai students *kunun tak cukup tido je. hiihi

Then ,we proceed with all presentation.assignments and reports for final projects.
and well, alhamdulillah. tinggal mock teaching I) writing II) listening speaking. also presentation sociology.

and yes, lega rasanya bila dapat kehidupan yang normal semula. 
dan sekarang ni.kalau boleh nak sibukkan lagi dgn activity activity yang boleh buat rasa lupa dgn apa yang selalu menghantui diri ini.

so, final exam dijangka 23/5 dan 31 mei. umphh. jauh jugak gap tu kan?
Lets go for holiday !
so, I thought better we go to island whenever I want to go there for a long time ago.

                                                           *Businesswoman berjaya. done presentation entrepreneurship
                                    * teching aids done. presentation kssr done
so, let me try to run away from all these thing. Terasa nak lari jauh, nak lupakan semua masalah yang sedang menghntui hidupku.

"Ku berlari jauh,
jauh dari memikirkanmu,
namun aku tiada daya,
daya untuk menolak bahawa aku suka kau,
namun,
aku tahu,
aku tidak mampu memilikimu,
walau separuh jiwaku,
menjerit meminta untuk merinduimu,
ku akui,
bahawa,
engkau mungkin lupa padaku."

*eh, jiwang pulak kali ni. chop! 
sepatutnya termasuk dlm entry yang lain. hahhaa.

ouh. lupa pulak. minggu lepas conversation between saya dgn kawan2 rumah saya ni.
about "kahwin, orang tua, orang berumur"

so, saya cuma bagi opinion .
-Kalau orang yang dah berumur ni , dia bukan main main kalau nak berkenalan. dia nak yang serious.
-So, takde istilah dimana nak kawan cuma suka suka.

nasihat ini utk kawan baik saya------> cik Anna

For me, no quotes for orang muda, orang tua.
"Umur tak melambangkan apa apa tau. except uban dikepala. " 

selamat beramal semua. semoga entry kali ini bnyk mengajar erti hidup mungkin. salam

Thursday, April 25, 2013

poem that might meaningfull for them.

Just makes me happy just being by your side
All those feelings I just can’t hide
You’ll always be in my heart
Can’t bear the pain when were apart

Nobody is as special as you are to me
Now I hope you are beginning to see
Just how much I care for you
And all my feelings will always be true

I can’t describe how much I care
But when you need me, I will be there
To wipe those tears when you are sad
To make you happy when you are mad

All these things I really can do
Just remember I’m thinking of you
You are on my mind 24-7.


*COPY FROM YOUTUBE aswell:)